fredag 30 oktober 2009

Vet ni vad?

Jag övervägde härom dagen att börja på en ny tröja, Tea Leaves, och det gjorde jag.
Jag stickar den i mitt presentgarn från förra året. Enfärgat grått och Létt-Lopi är mycket mjukare stickat än vad det känns i nystanet. Jag längtar tills den blir klar och jag kan börja använda den.
I morgon bär det av till kära Sverige igen och där lär jag behöva varmare kläder. Jag har förresten sytt klart en tunika också. Inte så varm men med en tröja under blir den perfekt.

Trots krångel med symaskinen blev tunikan klar. Värre är det med ett linne och en t-shirt. Men de får bli klara en annan gång.

Våra gäster i Studion den här veckan var på stranden idag och hela familjen hade badat. Det är fantastiskt att man faktiskt kan bada i havet i en vattentemperatur på runt 20 grader. Det är inte alltid det blir det ens i badsjön en svensk sommardag.

torsdag 29 oktober 2009

Varma fötter

Har ni sett vilka fina saker Assi lottar ut när hennes blogg firar ett år! Det kan man ju inte motså att se om turen finns.

Nu ska vi strax åka till havet och känna på vattnet och njuta av solskenet lite. Tror dock inte att jag kommer att bada MEN jag tar med badkläderna i fall det är varmt i vattnet.
Ha en skön dag!!

onsdag 28 oktober 2009

On hold

När jag loggar in på Ravelry och ser alla projekt jag redan påbörjat tänker jag först att jag borde göra klart dem innan jag börjar på nytt. Men samtidigt har jag höstkänslorna på och som ni redan läst om, har jag haft lite tankeverksamhet hur jag vill klä mig och flera av mina pågående projekt passar inte in i det jag kommit fram till.
Nu tänker jag låta flera av projekten vänta på bättre tider, och troligtvis kommer jag att ha en röd/rosa/orange-period i vår igen.
  • Den röda påbörjade sjalen uppe till vänster ska repas upp för den blir inte som jag tänkt mig.
  • den blågröna halskragen ska stickas klar. Jag har kommit mycket längre än på bilden
  • Mysteriesockorna ska nog få bli klara.
  • Hur det blir med Galadrielkoftan vet jag inte just nu men till våren får den bli klar i alla fall.
  • Min Valkyria får vänta till våren och...
  • min höstsjal med pärlor är helt fel i färg den här hösten men den får ligga så får jag se om jag stickar den eller gör något annat av det garnet.
  • SundaySwing-sockorna kanske jag stickar klart om jag får lust. De är snart klara men de skulle varit finare i ett lite flammigt garn.
  • Babytröjan till G är ingen brådska med eftersom den är stl 1 år och det är han inte förrän till våren. Har tröjan legat i 15 år innan kan de såklart vänta lite till. =)
  • Min ljunglila uppifrånochnerkofta går sakta men säkert framåt och snart är den förhoppningsvis klar.
  • Mina tvåändsstickade tjurvantar borde bli klara så att jag kan värma mina händer i vinter.
  • Den isblå silkeshalskragen är inte mycket kvar på och den passar både till min svarta och naturvita kappa. Den får nog stickas klar snart.
  • Sen är det bara min virkade yogamatte-väska och den är det heller ingen brådska med.
Men nu är jag inställd på att fixa kläder efter det jag kommit fram till med hjälp av mitt collage. Idag hittade jag ett mörkbrunt finspårigt manchetestertyg på marknaden, som ska bli en kjol, modell jeanskjol från Ottobre 5/08.
Jag håller just nu på och syr en mönstrad tunika, ett långt brunt trikålinne och en lite utsvängd petrolgrön t-shirt.
MEN symaskinen krånglar. Jag får hoppstygn och tråden går av men jag förstår inte vad felet är. Snart plockar jag fram min overlockmaskin för att komma i från lite av problemet men för att kunna sy de synliga sömmarna måste jag få rätsida på maskinen.

tisdag 27 oktober 2009

Jag önskar...

...att jag kunde bli klar med några av alla mina pågående stickprojekt för att med gott samvete kunna starta nya saker. Men det är som det är och jag får kämpa på med min ljunglila uppifrånochnerkofta tex.
Men jag börjar på nya projekt också och slutför faktiskt en del av dem. Tex. blev min lilla alpacascarf både uppstartad och slutförd innan jag hann skriva om den. Jag har också virkat lite rosor som ska bli broscher till min vän Lena.

För övrigt syr jag kläder till mig själv även om det inte går i den takt jag skulle önska men tempot i Provence är lite lägre än i Sverige och det är härligt!!

Fick se en ljuvlig kofta på Ravelry igår. Tea Leaves heter mönstret som faktiskt släpptes igår och jag velar fram och tillbaka om jag ska köpa det eller inte. Det kommer ju att finnas kvar så det är ingen brådska men tänk om jag plötsligt får för mig att börja sticka den och är i Sverige utan skrivare? Nåja, jag får fundera lite till och inte förhasta mig.

Ha en underbar tisdag.

måndag 26 oktober 2009

Höstkänslor och stil

Vad har jag nu kommit fram till när det gäller min stil? Jo, jag inser att jag varit alldeles för spretig tidigare och inte medvetet tänkt ut vilken stil jag vill ha.
Nu när jag tänkt lite på det är jag medveten om det jag egentligen redan visste, att jag gillar lager på lager, olika mönster på tyger tillsammans, lite romantiskt men ändå tufft, kvinnligt. Lite av ungefär vad jag menar kan ni se på collaget som just nu sitter över min arbetsplats.Jag vill kunna använda samma kläder när jag går på fest som jag använder till vardags men på olika sätt. Jag vill alltså klä mig fint även till vardags.

Det som ibland gått upp för mig när jag velat klä mig fin, är att jag inte har de där fina kläderna jag egentligen gillar men nu ska jag försöka vara mer medveten och sy och sticka kläder i min stil som går att kombinera på många olika sätt.

Jag har hittat en del tyger och garner som matchar höstens stil för mig. Kanske blir det till slut en islandströja i delar av garnet jag fick i födelsedagspresent förra året.
De färger som jag tänker använda mig av i höst är Brun, Petroleum, turkos, oblekt; plommon, linnefärg, vit o rosa. Dessutom kommer jag att ha lite klara färger som rött, orange, grönt, svart kombinerat med vitt o jeans. Jag har en röd kappa sen tidigare och det är ju kul att använda den också förstås.

Här är länkar till några sidor där jag hittat inspiration:
Odd Molly
NoaNoa (fast egentligen i deras affär)
Rabalder
Folkart, men deras sida fungerar inte just nu...
TurQuoise

Jag kan inte påstå att höstkänslorna riktigt infinner sig när jag sitter i stekande sol på terrassen och stickar på min varma gosiga alpacasjal, men nästa helg åker jag till Sverige igen och då kommer jag att behöva allt vad värme heter. =)

lördag 24 oktober 2009

Njutning

Att gå på vår marknad är verkligen hur trevligt som helst. Vi handlar alla våra grönsaker där och det är så vackert med mängden odlare som säljer där. Att dessutom kunna handla för oss från Sverige, exotiska grönsaker gör det hela än mer spännande.

När vi hade handlat klart grönsakerna och mannen vandrat hem gick jag resterande kilometer av marknaden, där det säljs kläder, tyger, heminredning osv. Ganska snabbt fastnade ögonen på en kappa. Jag tittade på storlekslapparna och det var XL, 3XL, 5XL osv. Men den som var i XL såg inte så stor ut så jag provade den och den var helt perfekt för mig som är 38-40. Det är verkligen skillnad på svenska och franska storlekar.

Kappan är precis som en jag tänkt sy och inte riktigt kommit på hur jag ska få den att fungera både på vintern och sen på våren.
Men nu löste det sig för 20€. Min oblekta jacka i oljerockstyg får helt enkelt bli en jacka till våren.

Köpte även en Chrysantéme som passar perfekt i den blå krukan som stått tom på terrassen. Vi får inte glömma att vattna den bara eftersom solen steker och är väldigt varm just där. Idag har vi haft upp mot 24 grader, i skuggan. De ni!

Min svarta linneklänning är till slut färdigsydd. Det var så lite kvar och ändå har den bara legat. Gillar verkligen modellen som är från Ottobre 5/08, modell nr1. Förutom den har jag sytt en vit långärmad t-tröja, en orange långärmad och en grön kortärmad t-tröja. En jeanskjol i samma modell som den grå jag sydde för ett tag sedan är också klar och nu klipper jag till några blusar, bondblusar, kanske tunikor. Kjolen är från samma Ottobre men modell nr. 4.
Jag har kommit på en nackdel med Photoscape och det är att bilderna inte går att förstora här i inläggen. Men nu har jag lagt in en bild på jackan, redigerad i Photoshop, så att ni kan se den på nära håll. *jag är såå nöjd med mitt köp*
Hmmm, efter lite koll märker jag att det i alla fall inte går att öppna upp bilden. Men, men Det är kanske för att jag lägger upp dem i webbläsaren Google Chrome. Alltid är det nåt när jag man prövar något nytt...

fredag 23 oktober 2009

I morgon...

...hoppas jag att ni ska kunna få se tröjor, kjol och klänning som jag sytt de senaste dagarna. Nu har jag precis ritat mönster på en bondblus som kanske får bli en tunika om mönstret är bra.
I morgon är det marknad också. Hoppas jag hittar lite fint tyg... (skojar bara)

Men frukten Anone vill jag i alla fall ha, eller Cherimoya som den också kallas. Smaken skulle vara som jordgubbar med grädde och det konstiga är att det var faktiskt sant. *mums* (Det är den hjärtformade gröna saken. Fruktköttet är vitt, lite krämigt och det är ganska stora, blanka, vackra kärnor i.)
Det är otroligt att man kan få äta så här exotiska frukter som dessutom är lokalodlade. Ska försöka hitta ganska omogna nästa vecka så att jag kan ta med hem till Sverige och bjuda barnen på.
Till middag ikväll åt vi provencalsk fisk ur Annas mat. Jag köpte en fisk som heter Rouget, la den på smörad folie och tillsatte vitlökssmör, oliver, tomater och timjan. Till det åt vi rotfruktsgratäng. Mumsigt blev det.
Nu är det ju faktiskt så att vi åt det i omvänd ordning men frukten var såå god att jag ville visa den först.

Nu börjar bokningarna på vår Studio för våren droppa in. Titta gärna in på vår hemsida och boka om du drömmer om en semester i Provence. Eller läs lite om vårt liv i Provence i bloggen "Vårt hus i Provence".

Novemberutmaningen


Jag hänger på Novemberutmaningen i år också. Det är Bea som fixar. Det blir en liten extra sporre att faktiskt fixa julklappar eller sy något till mig själv.

Reglerna är som följer:

1. Vi använder enbart material vi har hemma (sytråd är det dispens på)
2. Vi försöker pyssla undan en sak varje vecka under november månad.
3. Vi väljer själva om vi kan tänka oss att lotta ut något/några saker av det vi gjort på vår blogg mot att de tävlande tipsar om det utlottade hantverket på sin blogg. (Valfritt)
4.
Vi lägger upp "Använd det du har" loggan på vår blogg så vi lätt ser vilka våra medpysslerskor är.
5. Meddela ditt deltagande till http://beasbarnslikheter.blogspot.com/
Där läggs det ut länkar till varje deltagare så man kan följa sina medpysslerskors projekt för tips, peppning och inspiration!

Här hittar du de andra som är med.

torsdag 22 oktober 2009

Inspiration

Har letat fram lite tyger i samlingen som jag tänker sy av till min nya höstgarderob. Vad kul det är att ha så mycket tyger att man kan få fram matchande kläder. Nåja, det ska ju klippas till och sys också.
Jag börjar förstå vad det är jag gillar och det har jag egentligen vetat innan också men ändå har jag inte köpt/sytt dessa saker utan mer slumpmässigt fixat saker. Nu har jag i alla fall nått en bit på vägen mot en snyggare stil och ni ska snart få se (tror jag) mitt collage med idéer.

Tre av tygerna köpte jag förresten på marknaden igår. Tunna, vackra bomullstyger i småmönstrat. Det är de som ligger ihop med garnnystanet.

onsdag 21 oktober 2009

Bokfrossa

I min jakt på stil hittade jag en fransk sida, junku.fr, där de säljer japanska syböcker.
Tidigare har jag tittat på YesAsia, men aldrig beställt, och det är möjligt att det är billigare att beställa från YesAsia.

Vad kul det är att bli mer uppmärksam på vad jag tycker om för kläder och färger. Det är väl inget nytt som kommit upp än iofs. Men det jag insett är att jag inte har så mycket kläder i stilar jag gillar. Men det kommer att bli förändring nu. =)

tisdag 20 oktober 2009

Funderar...

Det finns så mycket snyggt att sticka, sy eller helt enkelt köpa i affärerna.
I lördags var jag med några kompisar i Linköping och tittade i affärer och då slog mig tanken att jag just nu inte har koll på vad jag egentligen har för stil. Jag hittar saker här, jag hittar saker där och så blir det en blandning, oftast snyggt men lika ofta tråkigt enligt min smak.
Nu har jag tänkt att jag ska försöka titta in i mig själv och se om jag kan hitta vad jag verkligen gillar. Både när det gäller färger, modeller på kläder och i slutänden ska jag komma på vad jag vill ha för stil. Det skulle vara så mycket enklare att ha en övergripande koll för att inte göra felköp och framför allt att ha roliga, vackra och klädsamma kläder i min garderob.
Bilderna visar lite av vad jag hittat idag när jag letat stilar på nätet. Men hur det blir i slutänden får vi se. Jag ska göra ett collage med bilder så att jag både hittar stilar jag gillar och vilka färger jag oftast fastnar för.
Tipsa mig gärna om du vet något om att hitta sin stil.

Kom just på att jag för länge sedan kollade upp Myshape.com. Det ska jag göra igen. Där kanske jag kan hitta lite hjälp.

Tygväska


Hos Lady Thirty kan man vara med i en utlottning av en cool väska att bära runt sina saker i. Självklart vill jag vara med i den utlottningen.

måndag 19 oktober 2009

Testbrosch

Ska virka några rosbroscher till en kompis och först ville jag testa hur det skulle kunna se ut.
Resultatet blev en liten brosch till bonusbarnbarnet I som bor i Lund.

Favoritmössan # 4

Jag har aldrig stickat så många mössor av samma mönster förut men Rose Red är mer än en favorit. Jag tror verkligen att jag kommer att använda den mycket i vinter.
Idag blev min senaste klar. Den som är röd. På de sista varven fick Anny Blattgarnet lite sällskap av rött Visjö eftersom det inte riktigt räckte. Men det blir en effekt som förhoppningsvis är okej. Nu ligger mössan och vilar med en tallrik i.
Dessutom stickade jag ju en till min fina svägerska M förra veckan.
Får se om det blir fler eller om jag ska variera mig lite. =)
PS. Ska ju sticka en bebisvariant också förstås...

Stryk ett streck...

...o börja om. Det är så mycket jag tänkt blogga om, men så går tiden och nya saker kommer upp. Nu stryker jag ett streck och fortsätter från nu. Några färdiga saker ska ni såklart få se och nya saker är på gång.
Fick ett mönster idag på en halskrage som jag ska teststicka mönstret till. Den är såå vacker och jag hoppas att min blir lika fin som förlagan. Jag tror att det blir mitt blågröna Galadriel från ChiliGredelin.

fredag 16 oktober 2009

Helgpyssel?

Hos CelticMommy hittade jag tipset att göra nya vaxkritor av alla trasiga som det ofta blir. Nu har jag varken småbarn, kritor eller behov av att göra dessa men oj vad kul det skulle vara att rita med sådana här.

torsdag 15 oktober 2009

En kamp


När man som jag utbildats i broderi av en dam av gamla skolan, är det svårt att acceptera att inte baksidan på broderiet blir perfekt. Men snart är det ändå klart. Nu behöver jag bara lamineringsplast att skydda med.

onsdag 14 oktober 2009

Tusentals maskor

Till slut blev jag klar med min ananassjal i entrådigt ullgarn. Jag säger bara att jag aldrig kommer att virka någon sådan här till någon annan. Framför allt inte i ett så här tunt garn. Vilken tid det tog. Men garnet räckte och nu är det bara blockningen kvar.

Tur att ni inte ser mitt huvud på bilden. Jag håller på och ska slinga mitt hår och har en sån där galen plastmössa på mitt huvud och sonen hjälpte mig att dra ur testar med virknål där jag inte kunde nå själv.

Marknads-loppisfynd

I lördags på marknaden i Arles fick vi se några stånd på marknaden som såg ut som loppis. Vi gick dit och jag såg en naturvit stickad ärm sticka fram på en klädstång. Det visade sig vara en irländsk arantröja och den såg ut att vara i min storlek. På prislappen stod det 12€ = 120 SEK och det verkade vara ett bra pris.
Det visade sig att det var ett väldigt bra pris. Nu när jag sökte och hittade en sida med handstickade irländska tröjor kostar en liknande tröja 208.49$ = 1440 SEK. (valutakonverterare xe.com)
Jag är förstummad!

Promenad


Går längs en blåsig Vätterstrand. Snart blir det bilder på hantverk i stället.

måndag 12 oktober 2009

S.V.P.

Räknar trådar, freestylar lite, räknar stygn...

Ett litet broderi ser dagens ljus eller är det nattens lampsken? Känner att det var längesedan jag broderade korsstygn och kommer på att jag tycker mycket bättre om fritt broderi. Men nu ska reklamutbärarna i Provence få ett "Pas de Pub" på en av våra dörrar. Vi får nämligen reklam i tre brevinkast i vårt hus och det är två buntar för mycket.

I morgon kommer det kanske en bild...

lördag 10 oktober 2009

Fast i Rose Red-träsket

Men jag älskar det. Är just på slutet av min tredje Rose Red. Skulle hjälpa svägerskan att sticka den men hon gav upp och frågade om jag kunde sticka den åt henne. Det var inget svårt val och nu är jag snart klar med den.
På flyget hem i morgon förmiddag stickar jag nog det sista och sen får hon själv blocka den.
Känner redan att jag behöver sticka en röd till mig själv så det blir också flygstickning. Ska sticka den i dubbelt garn från Anny Blatt. Baby Blatt heter garnet som tidigare idag hamnade i min samling. =D

torsdag 8 oktober 2009

Stickat överkast

"Sticka själv får du se om det är värt priset" Så sa en av stickkompisarna när vi hittade mitt överkast på marknaden i lördags.
Jag fastnade direkt men visste inte riktigt om jag skulle slå till eller inte. Men vad glad jag är att jag köpte det.
Det passar så bra till vår provencalska säng i mörkt trä och när jag fått tag på ett färgat tyg att ha som undersida kommer mönstret att träda fram ännu bättre.
Visst är det vackert!?

Samtidigt...

...som jag klipper till kappan och fodret så försöker jag slutföra några stickningar.

Dels är de sockorna Sunday Swing där det numera bara är en socka kvar och så är det min Buttercup som legat alldeles för länge men nu är den nästan klar. Har bara några varv kvar nertill och jag hoppas att garnet räcker även till avmaskningen.
Om en liten stund kommer svåger och svägerska och då ska vi eller i alla fall hon börja sticka på en RoseRed och vem vet, kanske börjar jag också på en till.

tisdag 6 oktober 2009

Mönsterritning pågår

Jag förstår ju att det inte räcker med en liten stickad axelvärmare när temperaturen är runt noll så nu håller jag på och ritar mönster på en kappa ur senaste Ottobre.
Får se om den blir klar innan jag åker på söndag. Annars blir den ju det en annan gång.

Nu kan jag värma mig...

...när jag åker till Sverige. Här är det fortfarande så varmt att linne räcker. Men jag förstår ju att jag måste värma mig när jag ska hem till Sverige igen.

Jag har stickat en axelvärmare i garnet jag köpte i min LYS härom dagen och jag stickade den i patentstickning och gjorde en bred flätvridning fram och bak för effekt.

Hade tänkt göra mönster till den men vet inte om det är värt jobbet. Jag får se hur det blir.
Garnet är i alla fall fantastiskt mjukt och gosigt att både sticka och ha på sig. Får se om jag kan få till en bild när jag har den på mig också.

Wow!

Helt sanslöst snabbt stickat!!

måndag 5 oktober 2009

Första delmomentet avklarat

Mysteriesockornas första del gick snabbt att sticka och nu väntar jag till torsdag då nästa del kommer.
Under tiden jobbar jag med mönstret till min woolsilkwarmer. En axelvärmare i mitt snitt. Ska visa prov på den så snart det finns något att visa.

Här nedan kan ni följa alla mysteriesockor på Ravelry:

Mina finaste

När mina stickvänner kom i torsdags visade det sig att de hade med sig en skatt till mig i present.
Det är Britt-Marie Christofferssons samling i A3-format med mönster ur svensk stickningstradition.
Tack snälla ni för denna skatt!

En för tidig julklapp

Det är så bra med mig att jag glömmer bort vad jag önskar mig till jul men den här gången blir det lite svårare. Kanske glömmer jag att jag redan fått en julklapp men jag kommer bli lika glad en gång till när jag blir påmind.

Jag har fått en egen liten, men stor, extern hårddisk att spara alla mina bilder, mönster och andra dokument på. Och den är så liten att den lätt följer med på min resa så att jag även kan göra backup på laptopen i Sverige. Mycket bra!! Tack, tack, tack.

Nu ska jag bara sy en väska till den som skydd och en liten påse/väska till mannens ganska nya mobil så att han inte repar skärmen.