tisdag 9 oktober 2007

Kreativitet

Sökte på kreativt flow vilket jag känner starkt att jag har nu och jag är nyfiken på hur jag ska kunna behålla det och dessutom kanalisera det på flera områden. Jag är ju "tyvärr" inte bara kreativ inom ett område.
Hittade en sida där det fanns en länk till en annan sida där personlighetsutvecklaren Steve Pavlina
listar sju viktiga steg som hjälper dig att komma in i ett kreativt flöde:

1. Definiera ett tydligt syfte
Bestäm dig för vad du vill skapa och varför. Att sitta ner och tänka "nu skall jag vara kreativ och skapa någonting" kommer inte att kicka igång ditt kreativa flöde. Barn gör detta automatiskt. Ett enkelt och rättframt syfte som "jag skall bygga ett torn av de här klossarna" är allt du behöver.
Överdriv inte syftet. Du behöver vara tillräckligt tydlig för att ge dig själv en riktning, men inte så tydlig att du sätter dig själv i en box. Syftet skall vara som en pil, inte som en container.

2. Hitta ett övertygande motiv

Som ett tillägg till syftet behöver du hitta en anledning att vara kreativ. Varför är just den här uppgiften viktig för dig personligen? Vilken skillnad gör det om du är kreativ? Varför bryr du dig?
En uppgift som du egentligen inte bryr dig särskilt mycket om kan knappast få igång din kreativitet. Ju mer övertygande dina motiv är desto större är chansen att du kan komma in i ett verkligt kreativt flöde.

3. Ge dig själv en verklig utmaning
För att väcka din fulla kreativa potential till liv, måste svårighetsgraden i ditt arbete falla inom ett speciellt spektrum. På en skala mellan 1 och 10, där 1 är oengagerande enkelt och 10 är omöjligt, bör utmaningen ligga mellan 5-9, där idealet är 7-8. En alltför enkel uppgift är som att styrketräna med för lätta vikter. Det är helt enkelt för tråkigt och kommer inte leda till resultat. Att bli utmanad är däremot kul och hjälper dig att växa och ger en känsla av meningsfullt fullbordande.

4. Skapa en fruktbärande arbetsmiljö

Vilken arbetsmiljö som fungerar varierar från person till person, så var inte rädd för att experimentera för att finna det som fungerar bäst för dig. Olika utformning av arbetsplatsen kan ha en avgörande funktion för din kreativitet.

5. Avsätt en utmätt tidsrymd
Föreställ dig att din hjärna (och dina sinnen) är som en dator. Ju mer datakraft du kan frigöra för en specifik uppgift, desto bättre kommer arbetet att flyta. För att kunna utnyttja datorns/hjärnans fulla potential är det viktigt att "stänga ner" alla onödiga och oönskade processer. Det är bättre att avdela för mycket än för lite tid. Lägg dina kreativa arbetspass i block om 30-60 minuter och ge dig så mycket tid som möjligt för kreativa processer.

6. Förhindra avbrott och störningar
Gör det som krävs för att slippa onödiga störningsmoment under den kreativa processen. Se till att du inte behöver bli störd annat än i absoluta nödfall. Om du inte kan maximera ditt kreativa utflöde, har du förlorat din största möjlighet att skapa varaktiga värden.

7. Lär dig behärska dina verktyg

Även om det tar flera år av träning så kan du aldrig nå din fulla kreativa potential om du inte behärskar de verktyg du använder för ditt arbete. Det finns naturligtvis olika grader av skicklighet, men ju mer du utvecklar en undermedveten kompetens för dina verktyg desto lättare kommer det att vara att koncentrera sig på den kreativa processen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar